FAQ

Hoe oud zijn parels?

We weten dat weekdieren parels produceren. Veel mensen weten echter niet dat parels al duizenden jaren oud zijn. In Pompeï zijn namelijk parels gevonden uit het jaar 79 na Christus. Het is echter waarschijnlijk dat mensen al 6000 jaar bekend zijn met parels. Zo maakten de Egyptenaren hier bijvoorbeeld al gebruik van. En daarnaast zijn er bij opgravingen in Mexico parels gevonden die stammen uit 2500 voor Christus.

Welke verschillende soorten parels zijn er en hoe zeldzaam is een parel?

Er zijn tegenwoordig de nodige verschillende parels. Veel mensen hebben echter geen weet van de verschillende soorten die er zijn. Hoofdzakelijk wordt er onderscheid gemaakt tussen de Zuidzee Wit, de Zuidzee Goud, de Tahiti, de Akoya en de zoetwaterparel. De laatste twee zijn het meest bekend onder het publiek. De Akoya en de zoetwaterparel zijn dan ook het minst zeldzaam en komen relatief veel voor in de wereld. De eerste drie parels zijn wel zeer zeldzaam. Hierdoor kom je deze parels dan ook niet snel tegen. 

Hoe moet je een parel verzorgen?

Parels kunnen lang meegaan, mits ze goed verzorgd worden. Wanneer jij een parel in je bezit hebt, weet je mogelijk niet hoe je deze moet verzorgen. Zorg er in ieder geval voor dat contact met water zoveel mogelijk vermeden wordt. Verder kan een parel sneller slijten wanneer deze in aanraking komt met zeep, parfum, make-up of schoonmaakmiddel. Om jouw parels goed te verzorgen, moet je ze ook netjes opbergen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een zacht doek. Berg de parels hier in op. Op deze manier voorkom je dat er krassen ontstaan op jouw parel.

Hoe worden zoetwaterparels gekweekt?

Parels zijn bijzonder lastig te vinden. Om het aanbod aan parels toch relatief hoog te houden, worden parels tegenwoordig gekweekt. Dit gebeurt onder meer met de zoetwaterparel. Hiervoor wordt de zoetwatermossel gebruikt. Dit omdat deze mossel tot wel twintig parels per keer kan produceren. Daarnaast kan hij meerdere keren gebruikt worden voor het kweken van deze parels. Om een zoetwaterparel te kweken, wordt er een stukje van een ‘donoroester’ in een zoetwatermossel geïmplanteerd. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de parel. Per jaar groeit een zoetwaterparel ongeveer 2,5 millimeter. Het duurt dus zo’n vier à vijf jaar voor er een volledige parel ontstaan is.

Waar kun je parels kopen?

Tegenwoordig zijn parels op veel verschillende plekken te koop. Zoek maar eens op het internet en je zult zien dat er veel worden aangeboden. Tussen dit aanbod zitten vaak ook namaakparels. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en worden bijvoorbeeld met korting aangeboden. Veel mensen hebben echter geen idee wanneer een parel nep of echt is. Belangrijk om te weten is dat echte parels vaak een stuk duurder zijn. Daarnaast zijn aanbiedingen & korting bij echte parels vaak uitgesloten. Wanneer jij een parel tegenkomt voor weinig geld, is de kans groot dat deze nep is. Het kan ook een echte zijn, maar dan is deze mogelijk beschadigd.

Hoe onderscheid je neppe van echte parels?

Om echte parels van neppe te onderscheiden, zijn er een aantal handige trucjes. In eerste instantie kun je letten op de vorm van de parel. Neppe parels zijn vaak helemaal rond, terwijl dit bij echte parels niet het geval is. Daarnaast is een echte parel nooit helemaal glad. Er zit vaak een ribbeltje op. Je kunt dit verschil voelen door voorzichtig met de parel langs je tand te gaan. Ook aan het gewicht van een parel kun je veel aflezen. Namaakparels zijn vaak van glas gemaakt en daardoor hol van binnen. Dit maakt dat deze parels een stuk lichter zijn dan namaakparels. Indien je twee soorten in je hand hebt, voel je dit direct. Ook de temperatuur zegt iets over de echtheid. Namaakparels worden namelijk snel warm en koelen snel weer af. Bij echte parels duurt het langer voor ze warm worden en daarnaast houden ze de warmte langer vast.