Hoe wordt een zoetwaterparel gekweekt?

Parels zijn er in verschillende soorten. De bekendste zijn de Zuidzee Wit, de Zuidzee Goud, de Tahiti, de Akoya en de zoetwaterparel. De eerste drie genoemde parels zijn uiterst zeldzaam en de Akoya is enigszins zeldzaam. Dit geldt echter niet voor de zoetwaterparel. Deze komt namelijk zeer veel voor. Hoe dat kan? Doordat deze parel veelvuldig gekweekt wordt. Hierdoor zijn er relatief veel exemplaren van in omloop. Veel mensen weten echter niet hoe het kweken van een zoetwaterparel in zijn werk gaat. Daarom geven wij jou daarover een korte toelichting in onderstaande tekst.

Operatie

Voor het kweken van parels wordt over het algemeen een oester gebruikt. Bij zoetwaterparels is dit echter niet het geval. Nee, hiervoor wordt voornamelijk de zoetwatermossel ingezet. Om een parel te ontwikkelen in deze mossel, moet deze eerst ´geopereerd´ worden. Anders dan bij oesters wordt hier geen parelmoer en een stukje mantel van een ‘donoroester’ gebruikt. Dit komt met name door het ruimtegebrek. Daardoor wordt er in de zoetwatermossel enkel een stukje ‘donormossel’ geïmplanteerd. Soms worden hiervoor ook meerdere stukjes gebruikt.

De groei van de parel

Het kweken van een zoetwaterparel neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De parel groeit in de zoetwatermossel namelijk gemiddeld 2,5 millimeter per jaar. Een zoetwaterparel is vaak geschikt wanneer deze een grootte heeft bereikt van zo’n 10 tot 12 millimeter. Het duurt dus zo’n vier à vijf jaar voor een zoetwaterparel ontwikkeld is. In tegenstelling tot de oester, kan een zoetwatermossel wel twintig parels tegelijk produceren. Oesters produceren er maar eentje per keer. Daarnaast kan de zoetwatermossel meerdere keren gebruikt worden voor het kweken van parels. Bij de oester is dit maximaal één keer mogelijk.

Sieraden met parels kopen

Parels kweken is een vak apart. Het is dan ook niet makkelijk om ermee te beginnen. Wil jij toch een sieraad met parel bemachtigen? Bol.com biedt je de nodige mogelijkheden. Is een parelketting je toch wat te duur? Kijk dan eens of het met deze kortingscodes van Bol.com goedkoper wordt. Deze codes kun je overigens ook gebruiken voor korting op andere producten. Zit er geen geschikte kortingscode tussen? Dan kun je natuurlijk verder zoeken op het internet. Weet echter wel dat er ook veel namaakparels verkocht worden. Wil jij een echte parel? Dan mag je hiervoor diep in de buidel tasten.

7 thoughts on “Hoe wordt een zoetwaterparel gekweekt?

  1. Ik wist weliswaar dat parels in oesters groeien, maar wist niet dat je ze zelf ook kon kweken. Vraag me dan wel af waarom er nog steeds zoveel geld voor gevraagd wordt. Wanneer je ze zelf kunt kweken, zijn ze toch ook een stuk minder bijzonder? Wat mij betreft kan de prijs daarom ook wel wat omlaag. Zo is het voor meer mensen betaalbaar.

  2. Tijdens mijn vakantie ben ik in een zogeheten parelkwekerij geweest. Leek me leuk om te doen en het was ook echt fantastisch. Zeer goede uitleg gehad over hoe alles in zijn werk gaat. Zelfs een kijkje onder water genomen met een duikgids. Ik kan iedereen met interesse in parels dan ook aanraden dit eens te doen.

  3. Ik lees op deze website alleen maar informatie over de zoetwaterparel. Leuk om te lezen, maar ik blijf toch nog met een vraag zitten: Is er misschien ook een zoutwaterparel? En zo ja: Hoe wordt deze dan gekweekt? Of gaat dit vanzelf? Graag ontvang ik van één van de bezoekers een reactie op mijn vragen. Bij voorbaat dank.

  4. Door het lezen van dit artikel ben ik ontzettend geïnteresseerd geraakt in de zoetwaterparel. Wist bijvoorbeeld niet dat je parels ook gewoon kon kweken. Dacht dat je geluk moest hebben om er eentje aan te treffen in een oester, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Ik zou het graag zelf leren. Iemand die me hierbij kan helpen of me van tips kan voorzien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *