Verschillende soorten parels

Doordat parels vaak ontstaan in weekdieren als oesters, denken veel mensen dat ze altijd hetzelfde zijn. Dit is echter een misvatting. Er bestaan namelijk verschillende soorten parels. In totaal zijn er vijf parels die over de hele wereld bekend zijn. Dit zijn de Zuidzee Wit, de Zuidzee Goud, de Tahiti, de Akoya en de Zoetwaterparel. Deze behandelen we in de onderstaande tekst. Tot slot besteden we ook kort aandacht aan namaakparels.

Zuidzee Wit

De parel Zuidzee Wit staat bekend als de koningin onder de parels en komt uit Australië en Indonesië. Deze parel is uiterst zeldzaam. De grootte van deze parel varieert tussen de 8 en 20 millimeter. Vanwege de naam wordt vaak gedacht dat de parel wit van kleur is. Dit kan, maar is niet altijd het geval. Zuidzee Wit kan namelijk ook zilverkleurig zijn. Daarnaast komen soms ook verschillende bijkleuren voor. De vorm van deze parel is rond tot barok.

Zuidzee Goud

De Zuidzee Goud-parel is altijd goud van kleur. Echter komt de parel voor in verschillende gouden nuances, van champagne tot donkergoud. Net als Zuidzee Wit is ook deze parel zeer zeldzaam. Deze parel komt voornamelijk voor rond de Filipijnen en Indonesië. Zuidzee Goud is rond en barok van vorm en heeft een grootte van tussen de 8 en 20 millimeter.

Tahiti

De Tahiti-parel staat ook wel bekend als de zwarte parel en is ook zeer zeldzaam. De parel van deze soort is echter lang niet altijd zwart van kleur. Nee, de Tahiti-parel kan voorkomen in allerlei kleuren. Deze parel komt voor van zilvergrijs en blauwachtig zwart tot bruinzwart en aubergine. Ook deze parel is rond of barok van vorm. De parel heeft een grootte van maximaal 18 millimeter.

Akoya

Wanneer mensen het hebben over parels, doelen zij vaak op de Akoya-parel. Deze parelsoort komt uit Japan en is het bekendst van alle parels. Met een grootte tussen de 2 en 10 millimeter is dit een relatief kleine parel. De parel komt voor in de kleuren wit, goud en blauw en is doorgaans rond van vorm. De Akoya-parel is enigszins zeldzaam.

Zoetwaterparel

De zoetwaterparel komt relatief veel voor en is dan ook het minst zeldzaam. De parel komt uit China en is er in verschillende kleuren. Qua vorm is deze parel rond, maar hij komt ook voor in vele vormen barok. De grootte van de zoetwaterparel kan verschillen en is afhankelijk van het soort.

Nepparel

Op het internet worden veel parels verkocht. Regelmatig worden parels met korting aangeboden. Dit betreft dan vaak een namaakparel. Weet echter dat een kortingscode doorgaans niet gebruikt wordt bij een echte parel. Een parel is namelijk zeer kostbaar en dat maakt dat mensen hem vaak niet voor weinig geld van de hand doen. Aanbiedingen & korting op een parel kun je dus wel uit je hoofd zetten.

7 thoughts on “Verschillende soorten parels

  1. Mensen: koop nooit verzorgingsproducten voor je parels op het internet. Ik heb deze fout wel gemaakt. Het leek mij een goed idee, want ik las dat ze er meer van gingen glimmen. Nadat ik het middel gebruikt had, bleek het echter heel agressief. Hierdoor zijn mijn parels helemaal aangetast.

  2. Een parel die niet tegen water kan?! Laat me niet lachen. Parels worden toch juist gemaakt in oesters en mosselen? Volgens mij leven deze weekdieren gewoon in het water. Ik denk dat er hier een misverstand ontstaan is. In mijn ogen kunnen parels namelijk gewoon tegen water.

  3. Heb nu een aantal jaar een parelketting. Deze begint heeft echter nu al een paar krassen. Deed ze altijd gewoon bij mijn andere sieraden in de bak, maar dat is dus niet goed. Heb dus een speciale zacht pareldoek gekocht. Vanaf nu berg ik mijn parelketting hier in op. Hopen dat ik er nog lang plezier van heb.

  4. Ik heb jarenlang in een juwelier gewerkt en weet dus precies hoe je echte van neppe parels moet onderscheiden. Wanneer ik over de markt loop, kijk ik dan ook altijd even bij kraampjes met sieraden. Die verkopers beweren allemaal dat ze echte parels verkopen, maar in negen van de tien gevallen zijn ze hartstikke nep. Laat je dus niets aansmeren.

  5. Zijn er serieus allemaal verschillende soorten parels? Ik dacht altijd dat het alleen maar dat er een kleurstof aan toegevoegd werd en dat ze daardoor verschillende kleuren hadden. Misschien moet ik mij er toch maar eens beter in verdiepen. Gelukkig ben ik op deze site dan aan het juiste adres zo te zien!

  6. Goh, wat grappig om te lezen dat er zoveel verschillende parels zijn. Zelf heb ik een ketting van zoetwaterparels in mijn bezit, maar ik wist niet dat er nog zoveel andere soorten waren. Mocht ik ooit nog zo’n ketting kopen, dan ga ik zeker kijken of ik er dan eentje van een andere parelsoort kan kopen. Die zijn ongetwijfeld ook ontzettend mooi.

  7. Ik ben een groot liefhebber van parels. De Zuidzee Wit vind ik met afstand de mooiste. Mijn droom is om ooit nog eens zo’n parel in mijn bezit te hebben. Helaas weet ik ook dat deze parels ontzettend duur zijn. Maar ja, hierdoor laat ik mij er niet van weerhouden om te dromen over een Zuidzee Witte parel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *